Főoldal
   ÍZELÍTŐ  |  LETÖLTÉS   |  ELŐZMÉNYEK   |  A PROGRAM   |  HANGOSKÖNYVEK   |  SÚGÓ   |  IN ENGLISH   |  ELÉRHETŐSÉG   |  
Leírás a Világhalló használatához
Áttekintés
Menürendszer
Az ablakok használata
      Menüablak
      Navigátorablak
      Szövegablak
      Párbeszéd-és üzenetablakok
Gyakori kérdések, hibák

Áttekintés

A kliens hanggal jelzi vissza a mindenkori állapotát és a kapott parancsokat, majd azok végrehajtását. A kurzort egérrel is mozgathatjuk, de lehetőség van teljes egészében a billentyűzetről működtetni. Ilyen módon a látás segítsége nélkül is használható.

A program regisztráció nélkül is használható, ha azonban könyvjelzőket szeretnénk elhelyezni, feltétlenül tudnia kell a rendszernek, ki kapcsolódott hozzá. Erre a célra bejelentkezési név és jelszó szolgál, amit megválaszthatunk a regisztráció során. Eldönthetjük azt is, hogy a rendszer induláskor automatikusan léptessen-e be. Ezután már a bejelentkezési nevünkön fog üdvözölni, amikor elindul.

A program funkciói között egy menürendszerrel navigálhatunk. Eltérően a grafikus alkalmazásoknál megszokottól, minden elágazási lehetőséget menüből való választással oldottunk meg. A Főmenü alatt menük, azok alatt almenük, al-almenük, stb., helyezkednek el viszonylag nagy mélységben. Ezzel az egy menüpont alatti választási lehetőségek számát kívántuk kezelhető szinten tartani. (Ld. A menürendszer.)
A legalsó szinten elhelyezkedő menüpontok mindig valamilyen akciót indítanak, a felettük lévők viszont kétféle módon is működhetnek: megjeleníthetik az alattuk lévő menüpontokat vagy végrehajthatják a hozzájuk rendelt akciót. Az előbbi - azaz a menü lenyitása - mindig az ENTER, az utóbbi - azaz az akció elindítása - mindig a betűköz billentyűvel kezdeményezhető. Ha egy menüpont csak az egyik funkciót tudja - azaz csak lenyitható vagy csak végrehajtható -, a két billentyű hatása azonos.

Három ablak nyílik meg a program behívásakor:
navigátorablak
szövegablak
menüablak

Induláskor a menüablakban a Főmenü jelenik meg. Az ENTER lenyomására (vagy dupla klikk hatására) a navigátorablak lesz aktív, ahol megjelennek a Főmenü alatti menüpontok. Ezek között a le és fel nyilakkal lehet közlekedni. A program mindig mondja az kiválasztott elemhez tartozó szöveget (Olvasás, Beállítások, Súgó).
A kiválasztott elemen ENTERt nyomva a navigátorablakban az elemhez tartozó alpontok jelennek meg. A menürendszerben lefelé - azaz az adott elemhez tartozó alpontok megjelenítésének irányába - az ENTER billentyűvel lehet haladni, felfelé a BACKSPACE (bekszpész, visszatörlés) billentyűvel.
A menüablak mindig a pillanatnyi menü-utat tartalmazza. Ez lehetőséget ad a menürendszerben való gyorsabb közlekedésre azáltal, hogy egy billentyűvel visszatérhetünk a menürendszer egy tetszőleges magasabb szintjére.
A szövegablak mindig a felolvasandó szöveget tartalmazza.
Ebben az ablakban jelenik meg a szöveg maga, mely a felolvasás sebességével tovagördül az éppen olvasott bekezdést más színnel kiemelve. Itt navigálhatunk a szövegben (mondatonként, oldalanként, stb.), elhelyezhetünk könyvjelzőt, megjeleníthetjük az olvasott részhez tartozó lábjegyzeteket, javaslatot tehetünk idegen szavak kiejtésére.

A három ablakot a TAB billentyűvel járhatjuk körbe, vagy az F2, F3, F4 billentyűkkel tehetjük aktívvá, mégpedig:
F2: menüablak Használata
F3: navigátor ablak Használata
F4: szöveg ablak Használata

Egyéb általános funkciók:
Az F1 billentyű mindig a segítséget hívja be.
F6 ikonizálja a VilágHalló ablakát (a felolvasás folytatódik),
F7 maximalizálja az ablakot,
F8 visszaállítja az eredeti méretére.
F10: kilépés a programból.

(Az ENTER és a betűköz billentyűk kivételével minden funkcióhoz beállítható a kívánt billenytűkombináció. Ld. Beállítások.)


Menürendszer

Az ablakok használata

LETÖLTÉS
Amikor első alkalommal használjuk a Világhallót, a gépen telepítenünk kell a Világhalló kliens programot. A Java nyelvű program futtatásához szükség van a futtató környezetre (Java Runtime Environment) és a program letöltését és frissítését vezérlő programra (Java Web Start Application Manager) is. A letöltést vezérlő oldal ellenőrzi, hogy a szükséges komponensek telepítve vannak-e, és ha nem, automatikusan átirányítja a felhasználót az alkalmas helyre.
  Letöltés

info at kpro . huKPRO