Főoldal
   ÍZELÍTŐ  |  LETÖLTÉS   |  ELŐZMÉNYEK   |  A PROGRAM   |  HANGOSKÖNYVEK   |  SÚGÓ   |  IN ENGLISH   |  ELÉRHETŐSÉG   |  
A világhalló online felolvasó rendszer


 az IHM K+F ITEM 2002 pályázat keretében elnyert támogatás segítségével valósítottuk meg.


Nem pusztán szöveget hallhatnak, "lapozgathatnak", könyvjelzőt is elhelyezhetnek a "VilágHalló" segítségével.

A VilágHalló mind filozófiájában, mind információtechnológiai megoldásában alapvetően eltér a képernyő-felolvasó szoftverektől, melyek használata esetén a felhasználók külön-külön gondoskodnak a szoftverkomponensek beszerzéséről és folyamatos frissítéséről, a szövegek letöltéséről, a kapcsolódó szerzői jogi követelmények betartásáról, a megfelelő tároló és processzor kapacitásról stb.

Ezekkel szemben a VILÁGHALLÓ egy központilag menedzselt integrált online szolgáltatás, ami az elérhető szövegeket kombinált szöveg- és hangfolyamként juttatja el a hallgatóhoz (mint egy "szövegrádió") egy speciális, erre a célra kifejlesztett hang-szöveg szinkronprotokoll (wow) segítségével. Ez biztosítja, hogy a szövegben navigálni, lapozni lehessen. Ez a megoldás szerzői jogi szempontból is előnyös, mert a szöveg nem jelenik meg önállóan a felhasználónál, nem töltheti le, nem mentheti el, és így mentesül sok szerzői jogi megkötéstől. Lehetőség van a kivételszó (nem úgy kell ejteni, ahogyan írva van), idegenszó, tulajdonnév kiejtésének központi kezelésére.
A szoftver-komponensek és az internetes szövegállomány változásainak követését és a rendszerbe építését a szolgáltató végzi és teszi elérhetővé a felhasználók számára. Hogy csak a fontosabbakat említsük: a beszédgeneráló motor fejlettebb verzióra cserélése (pl. több hangszín, állítható sebesség), az újabb motorok (pl. idegen nyelvű) beépítése, az elektronikus formában elérhetővé vált szövegek, szövegábrázolási standardok (pl. XML, TEI) használata, a számítógépes nyelvi elemzés új eredményeinek felhasználása.
A VILÁGHALLÓ a tárolt szövegeket a felolvasásra legalkalmasabb formátumra hozza függetlenül attól, hogy milyen formátumban érhetők el (HTML, ZIPHTML, TXT, ZIPTXT, MSWORD, RTF, XML, SGML) és a felolvasás szempontjából informatív, strukturális és nyelvi annotációkkal látja el (ilyenek pl. a mondat, bekezdés, versszak, fejezet, stb. jelölések vagy az - akár ragozott - idegenszó illetve név helyes kiejtése).
A szükséges szoftver és hardver komponensekről a felhasználónak még csak tudomást sem kell szereznie, a megfelelő CPU igényt, tárolási kapacitást és minden egyéb erőforrást a szolgáltatás biztosítja és így ezek költségei nem a felhasználót terheli. Elegendő egy vékony kliens programot letölteni és az internetre kapcsolódni, akár telefonvonalon is.
Mindehhez a VILÁGHALLÓ egy egységes közeget és a vakok által is könnyen, vizuális információk nélkül is kezelhető felhasználói felületet biztosít. Ez a felület személyre szabható, beállítható a legkedvezőbb megjelenés és a billentyűk, amikkel kezelni lehet. A felhasználói beállítások megmaradnak, míg a folytonosan fejlődő alkalmazás minden bejelentkezésnél frissül (Webstart). A felhasználói beállítások közül az egyik legfontosabb a "KÖNYVJELZŐ" funkció, mely lehetőséget biztosít arra, hogy ott folytassuk a könyvet ahol abbahagytuk. (Egy átlagos méretű könyv felolvasása 12 órát venne igénybe.)
Jelenleg a VILÁGHALLÓ a Magyar Elektronikus Könyvtár (
MEK) vakbarát oldalához kapcsolódik és az Új MEK szövegeit olvassa. Ehhez a Profivox beszédszintetizáló motort használja.
A ProfiVox magyar nyelvű beszédgeneráló szoftver (TTS, Text-to-Speech). Az eszköz közel 10 év fejlesztő munkájának eredménye, a BME Távközlési és Telematikai Tanszék kiemelkedő kutatói fejlesztették. Ma is folyamatosan fejlesztik, pillanatnyilag ez a legszebben beszélő magyar TTS motor. Nem ingyenes.
Minden nyelven vannak TTS (Text-to-Speech) motorok, némelyik hangját szinte nehéz megkülönböztetni az emberi hangtól, a kevésbé jókat akár ingyen is el lehet érni.
A VILÁGHALLÓ világviszonylatban is egyedülálló szolgáltatás. A Szabály Informatikai Bt. által elindított, és az IHM kutatásfejlesztési pályázata által támogatott program keretében a K-PRO Kft. fejlesztette.
Az első (Béta) változata a
http://www.vilaghallo.hu/ oldalról tölthető le a használatához szükséges JAVA szoftverkomponensekkel együtt.


LETÖLTÉS
Amikor első alkalommal használjuk a Világhallót, a gépen telepítenünk kell a Világhalló kliens programot. A Java nyelvű program futtatásához szükség van a futtató környezetre (Java Runtime Environment) és a program letöltését és frissítését vezérlő programra (Java Web Start Application Manager) is. A letöltést vezérlő oldal ellenőrzi, hogy a szükséges komponensek telepítve vannak-e, és ha nem, automatikusan átirányítja a felhasználót az alkalmas helyre.
  Letöltés

info at kpro . huKPRO