Anno az internet nélkül is tökéletesen szórakoztunk, ma már viszont a mindennapok része a net

Emlékszem, hogy amikor kicsi voltam, még nem is volt itthon internetünk. A bátyjaimnak volt egy számítógépe, azon gyakran játszottak Pac Man-t vagy más akkoriban nagyon népszerű videójátékot. Amikor nagyobb lettem, én is kipróbáltam pár ilyen játékot, nagyon izgalmasnak találtam őket. A Paint nevű rajzolóprogrammal is órákon keresztül le tudtam foglalni magam, alkottam, ami csak a fantáziámba belefért, aztán amikor nyomtatónk is lett, imádtam kinyomtatni a szép színes rajzaimat. Kész csodának tűnt az, hogy amit az előbb még digitálisan csak a képernyőn láttam, most már hirtelen egy igazi, kézzel fogható valóság. A Windows rendszerek alapvető játékaival is nagyon jól elvoltam, a kártyajátékok és a flipper is lekötött. Nem éreztem hiányát az internetnek. Természetesen nemcsak a számítógépes elfoglaltságok miatt, hanem a többi fizikai játék és szórakozási lehetőség miatt is.

Aztán a kétezres évek elején nálunk is bekötötték az internetet. Nagyon érdekes volt, egy teljesen új, széles világ nyílt meg előttünk. Ahogy szinte minden kortársam, én is a virtuális állatneveldékkel kezdtem a netes világ kiismerését, majd persze én is csináltam saját “weboldalt”, blogokat. Ezeket mára már sajnos törölték, de akkor nagyon büszke voltam rájuk és nagyon jó szórakozás volt. Ma már sajnos vagy nem sajnos, de szinte elképzelhetetlen a világunk internet nélkül. A legtöbb információról itt értesülünk, e-mailben és a közösségi oldalon szervezzük a találkozóinkat, óráinkat, meetingjeinket, kapjuk az anyagot a tantárgyainkhoz és a többi. Sokan vannak, akik ennek nem kívánnak a részesei lenni és nem is regisztráltak egyetlen közösségi oldalra sem, ez is teljesen érthető és nyilván megtalálják a módját annak, hogy ne maradjanak ki semmi fontosból.

Amikor elköltöztem otthonról az egyetem miatt, kaptam egy autót a szülinapomra. Használt, de nagyon kényelmes darab, egy élmény vezetni és nagyon sok időt megspórolok vele. Már 18 évesen megcsináltam a jogsit, csak eddig nem volt saját autóm, de azóta sokkal többet vezetek. Így szinte minden hétvégén haza tudok menni, nem vagyok buszokhoz vagy vonathoz kötve. Ha ünnepnap van és ritkítva járnak a közlekedési eszközök, én akkor is olyan időpontban megyek haza, amikor csak akarok. Eleinte apukám vett nekem autópálya matricát, de most eljött az idő, hogy először szerezzek be magamnak egyet. Egy barátom mondta, hogy ő mindig online veszi meg, mert így sokkal gyorsabb és bármikor meg tudja venni, nem kell elmenni érte a benzinkútra, tehát itt is megmutatkozik az internethasználat egyik előnye. Az autópálya matrica vásárlás sokkal egyszerűbb, ha van egy oldal, amin átlátható táblázatba vannak foglalva a matricatípusok és online lehet vásárolni.

Ezen az oldalon meg tudtam nézni, hogy az én autómra milyen autópálya matrica vásárlása szükséges és melyik időtartamú a legcélszerűbb. Nekem a nyári hónapokban sokkal többet kell használnom az autópályát, mert rengeteget utazom. A szorgalmi időszak alatt viszont van, hogy két vagy három hétig sem hajtok autópályára, így olyankor fölösleges a matrica. Az oldalon nagyon sok hasznos tanács van ezzel kapcsolatban, úgyhogy szerencsére végül sikerült dűlőre jutnom az autópálya matrica vásárlással kapcsolatban. Arra a következtetésre jutottam, hogy megyei autópálya matricát fogok venni. Nagyon ritkán utazom a megyén kívül, úgyhogy az egész évben érvényes, személygépjárműhöz tartozó megyei autópálya matrica teljesen jó lesz nekem 5000 Ft-ért. Ez valóban nagyon megéri.

Kiválasztottam tehát ezt a fajta matricát és bankkártyás fizetési móddal el is küldtem az összeget a cég számlájára. A matrica érvényessége ekkor kezdődött meg. Amikor megkaptam a visszaigazoló e-mailt, nagyon büszke voltam magamra, hogy megtörtént életem első autópálya matrica vásárlása, akármennyire is nem tűnik nagy kihívásnak. Egész évben nem kellett több gondot fordítanom arra, hogy a matrica érvényességét ellenőrizgessem és újat vásároljak.