Az internet, ahol minden beszerezhető: pizza, fodrász, gázpalack

Sokan sokfélét gondolnak az internet használatáról és hasznosságáról. Én személy szerint gyakorlatilag inkább hozzászoktam, körülbelül 12 lehettem, amikor megjelent, akkor még nagyrészt e-mail üzenetek írására használtuk. Előttem van a kép, ahogy ülök a könyvtárban és egyszerűen nem értem a felső sávot, mit kéne odaírnom. Valami www. rémlik. Akkor valószínűleg majd oda kéne írni mögé az e-mail címem- gondolom. 2 perc pötyögés a billentyűzeten, míg megtalálom a megfelelő betűket. Mi is jön utána? Á, már tudom, egy enter! Akkor megnyomom. Nem, nem jön ki semmi, csak azt írja, hogy nem található. Van itt egyáltalán internet? Jaj, már tudom, eszembe jutott, hát a jelszavam kell abba a sávba írni! Akkor most bepötyögöm azt is, lassan, de biztosan (újabb két perc). És egy enter! Még mindig nem történik semmi, de kezdek ideges lenni. Még tömény húsz percig próbálkozom, majd forrongó fejjel elhagyom a könyvtárat. Hát, így történt, amikor az először próbáltam belépni az akkor még freemail-es fiókomba.

Ma már elképzelhetetlen az, hogy valaki ne tudja, mit jelent a link, mit jelent a facebook, a weboldal, legalábbis a fiatalabb generációk körében. Ezen nőnek fel- szokták mondani. Én a köztes állapot vagyok, mert még fiatalon megismertem ugyan a webes világot, de volt alkalmam arra is, hogy fák, görkorcsolyák, biciklik és hús-vér barátok, bokor alatti bunkerek és kisiskolás titkok körében éljek, amiért mindig is hálás leszek.

Ezt a mai gyermekek jó eséllyel már nem fogják megtapasztalni, nem csak mert a postát már nem használjuk kézírással körmölt levelek küldésére és a vezetékes telefont, kazettás magnót vagy akár routert hírből sem ismerik, hanem mert a gép, az internet, az okostelefon a segédeszközük, a mai gyerekek azon tanulnak meg kommunikálni, kérni, írni, rendelni. Igen, itt az internet előnye, megrendelhető bármi, akár belföldről, akár Kínából, de ha itthon nincs belőle, Pekingben biztosan lesz, és három héten belül meg is érkezik. Aki ebben a kaotikus információtömegben ki tud igazodni, az nagyon szerencsés.

Ezért is fontos szerintem az, hogy a lehető legátláthatóbb és egyértelműbb honlapok kínálják fel nekünk szolgáltatásaikat, termékeiket. Ma már valóban minden megrendelhető a világ minden tájáról, de ha egy közeli példánál maradunk, egy gázpalackokat forgalmazó cégnél  nem csak hogy megrendelhetjük a különböző gázokat házhozszállítással együtt, de az interneten keresztül elintézhető pl. a műanyaggyártáshoz vagy hegesztéshez szükséges acetilén palack csere is! Ilyenkor csak annyi a dolgunk, mint ahogy az egyértelmű tájékoztatóban is olvashatjuk a weboldalon, hogy ugyanakkora palackot rendelünk meg acetilénből, mint amekkora a mi palackunk is.

Egészen kicsi, alig egy kilós töltetűtől egészen a tíz kilós palackokig válogathatunk több féléből is. Az oldalon fel van tüntetve a palackok átmérője, űrtartalma, magassága, és persze ára is. A telefonszámot pedig mindenhol megtaláljuk. Olyan oldalt akartam választani, amihez egyáltalán nem értek. Hát, az acetilén palack cseréhez például egyáltalán nem. Mégis, ahogy a weboldalt megnyitom, a menüsor, a szervezettség egyből egy minimális rendszert alakít ki a fejemben, kialakul bennem egy kép, merre kell továbbmennem. Minden fontos adatot látok, remek rendszerbe szedve, és minden információt megad. Sőt, még plusz dolgokat is megtudhatunk itt a biztonságról, a helyes tárolásról, és arról, hogy miért szüntették meg a gázpalackok fekete piacát. Így ha valaki nem egy műanyaggyártó cégnél dolgozik, akkor is el fog tudni igazodni rajta. Személy szerint én az ilyen weboldalak létrejöttét és létezését támogatom, ahonnan megbízhatóan, egyszerűen és hiteles forrásból rendelhetek olyan dolgot, amihez előtte esetleg nem volt közöm. Ha egyszer hegesztésre szánom el magam valamilyen oknál fogva, egészen biztos, hogy innen fogok megrendelni.