Az internetről értesülhetünk a spórolás technológiájáról

Hatalmas életigazságot mondok: az internetnek megvan a jó és a rossz oldala is.

Rengeteg álhír és becsapás terjed rajta, de hogyha okosan használjuk, akkor ugyanúgy ott vannak a hasznos és jó információk is, melyek elterjedése az egész emberiségnek segítene.

Ez alatt gondolok például arra, amiről én mostanában a legtöbbet olvastam az interneten: a napelemes rendszerekre.

Mert bár azt tudjuk, hogy ha valamit keresünk, akkor arról szinte mindent meg fogunk találni online, az is nagyon fontos kérdés, hogy a jó dolgok hogyan találnak meg minket.

Én például régen még nem tudtam, hogy napelemes rendszert akarok – úgy voltam vele, hogy ez biztos csak egye felesleges drága technológia, amit csak azok az emberek használnak, akik menőzni akarnak.

Nem is figyeltem oda soha, ha filmsztárok hirdették a napelemes technológiák előnyeit, pedig általában ők is a környezetbarát, olcsó energiaforrás legjobb részeit hangsúlyozták ki. De gondoltam, mi lehet egyáltalán jó nekem ebben, hétköznapi embernek?

Aztán egy nap az interneten is találkoztam már ezekkel az írásokkal, és úgy döntöttem, éppen van időm, hogy mélyebben belenézzek a témában, és megértsem, miről is van szó, és miért érheti ez meg nekem.

Így elkezdtem egy napelemes rendszerek felszerelésével foglalkozó cég blogját olvasni, és egészen meglepődtem, hogy milyen fontos tények, adatok, számítások vannak azok mögött, amikre eddig én csak legyintettem, azt mondva, hogy egy múló hóbort.

Teljes meglepetésként ért például az, hogy egy ilyen beruházás nagyon is belátható időn belül megtérül, és egyáltalán nem kell rá annyi időt várni, mint én gondoltam volna magamtól – sokak már 10 év alatt visszahozzák minden költségüket, amit napelemre kifizettek, és onnantól ingyenesen kapják az elektromosságot.

És az se csak egy trend, hogy megpróbálunk zöld energiaforrásokat használni: nem a miatt cseréli re rengeteg sok cég nagy gyár, iskola vagy kórház az elektromos rendszerének egy részét napelemekkel táplált hálózatra, mert meg akarnak felelni a közvéleménynek, hanem azért, mert tényleg kimutatható különbséget jelent.

Lehet, hogy ezek az érzések még azóta maradtak meg bennem, mióta még a napelemek drágábbak voltak, de mivel a technológia folyamatosan fejlődik, ez már nincs így, és egyáltalán nem kell attól félnem, hogy soha meg nem térülő költségekbe verem magam.

Azt pedig láthatom, hogy Magyarországon is vannak jó szakemberek, akik el tudják végezni a felszerelést, felújítást.

Ez kiderült már abból is, hogy milyen hozzáértéssel írnak a témáról, és hogy mennyire sokat lehet olvasni a blogjukon.

Talán pont ezért úgy döntöttem én is, hogy megbeszélem a családommal, és ha tényleg úgy látjuk, hogy megéri, akkor beruházunk a napelemes rendszerek kiépítésébe mind nálunk, mind pedig a szüleim kertes házánál.

Hisz egy állapotfelmérés után, amit lehet kapni a cégtől, már pontos képpel fogunk rendelkezni arról, hogy mennyire érné meg nekünk felszerelni ilyeneket, mennyi idő után térülne meg, vagy hogy mennyi szén-dioxid termelését előzzük meg évente.

Túl is estünk ezen a felmérésen, és meg kell hagynom, az adatok kielégítőek voltunk: egyértelműen megállapítottuk, hogy tervezünk még ilyen hosszú ideig abban a lakásban lakni, ahol most vagyunk, és nyugodtan számolhatunk előre pár évvel befektetések terén.

Így aztán először a szüleink lakására (ezek a munkálatok már el is kezdődtek, mert nagyon gyorsan lehet egyeztetni a szerelőkkel), majd pár évvel később a mienkre is fel fogunk szerelni egy-egy ilyen rendszert, a lehetőségeink kihasználására.

Az internetnek pedig nagyon hálásak lehetünk, hogy folyamatosan lehetőséget teremt ezeknek a technológiáknak a terjedésére, és arra, hogy aki lelkes, az utána olvashasson.

Persze az lesz a legjobb, ha később erre már nem is lesz szükség – mondjuk azért, mert olyan gyakori lesz a napelem, hogy már a szomszédjától is meg tudja kérdezni bárki, hogy miért olyan jó.