Fűtés, ahogy a menők csinálják

Ahogyan azt tulajdonképpen mindegyik bejegyzésében elmondom, az internet olyan dolgokra is képet, amire pár évvel ezelőtt az ember gondolni sem mert, hogy valaha is valóságos lesz. És most mégis itt van és folyamatosan fejlődik, alakul és vele együtt tágulnak a lehetőségek, amikre fel lehet használni. Csodálatos lehetőség, ha az ember okosan használja. Én nemrég például egy fontos problémámat oldottam meg a segítségével: rátaláltam a fűtésre optimalizált klíma lehetőségére.

Sokan gondolkodtam és tanakodtam, hogy hogyan oldjam meg az új vidéki otthonomban a fűtést. A gáz arrafelé nincs bevezetve. A konyhai tűzhelyek kérdése egyértelmű volt: gázpalack. A meleg víz sem okozott nagyobb fejtőrést: árammal működő bojler. De a fűtés tényleg komoly kérdés volt. Semmiképp nem akartam fával tüzelni: ahhoz túl kényelmes vagyok, hogy fát vágjak és cipeljem be a házba, valamint túl mocskolódósnak és füstösnek is gondolom. Na de akkor mégis mi legyen?

Az internet végtelen bugyraiban keresgélve pedig, amint már említettem rátaláltam a fűtésre optimalizált klímára. Hogy ez mit is jelent pontosan? Először is, alapjaiban nézve azt, hogy árammal működik a fűtést. Másodszor pedig azt, hogy olyan gépek oldják meg számodra a lakásod melegét, amelyek nyáron képesek a hűtésre. Kettő az egyben pedig mindig jobb, mint egy dolog. Hamar bele is szerettem a lehetőségbe és böngészni kezdtem a futesklimaval.com oldalt, amit elég megbízhatónak találtam a témában és ahonnan rendelni is tudtam magamnak (beszereléssel együtt).

Miket tudtam meg a témáról?

Először is megismerkedtem a SCOP fogalmával, mely elengedhetetlen ismeretanyag, ha klímaberendezést szeretnénk fűtésre használni. Ez a SCOP az úgynevezett szezonális energiahatékonysági útmutató. Tehát ez a SCOP azt árulja el nekünk, hogy mennyire hatékony egy fűtési szezonban egy készülék, a leadott és felvett energia függvényében. Ennek a SCOP-nak a számával pedig összehasonlíthatóak egymással a különböző klímaberendezések. Magyarországi viszonylatban egyébként minden olyan klímafelszerelés alkalmas arra, hogy fűtésre használjuk, amelyek SCOP értéke eléri a hármat, vagy annál nagyobb. Persze a kíváncsibbak egyből felteszik maguknak a kérdést, hogy mi van hatással erre a mutatóra, úgyhogy ezt is feltétlenül felsorolom: hat rá a hőmérséklet, ami kint van, a lakás szigetelése, a szezonban előforduló hűvösebb és melegebb napok aránya. Tehát a hidegebb napokat a langyosabb időszak kiegyenlíti, és így jön létre a végső érték.

Amire nagyon fontos odafigyelni, az az, hogy minden készüléknek van egy határa, amely mínusz fok alatt már nem lehet használni a készüléket. Vannak amelyek automatikusan le is állnak, és vannak olyanok, amelyeket ki kell kapcsolni, ha nem szeretnénk, hogy tönkre menjen, vagy meghibásodjon.  Én, mivel nem kisegítőfűtésnek, hanem teljes fűtés alkalmazására vásároltam klímafelszerelést, ezért kicsit több pénzt kellett belefektetnem, de egyébként így sokkal inkább megtérül a dolog az évek alatt. Tehát én olyan klímákat vásároltam a lakásomban, amelyek bírják azt is, ha odakint -30 fok van. Persze, van egy B tervem is, ha valaha tényleg elérjük a -30 fokot, de az felénk nagyon ritkán szokott előfordulni. Szóval ha mégis sikerül, akkor van a nappalinkban egy óriás kandalló, amelyet leginkább díszletként alkalmazunk, de amelyben bármikor tűzet gyújthatunk (csak tartanunk kell otthon készenlétben némi eltüzelhető fát).

És hogy milyen érzés olyan laskában élni, ahol a fűtés klímaberendezéssel van megoldva? Remek! A ventilátoroknak köszönhetően nagyon gyorsan felmelegedik a levegő a lakásban, és mivel elég jó a szigetelés az otthonunkban, így nagyon sokáig megmarad a meleg, úgyhogy a klímának nem kell 100%-osan működnie, hogy fenntartsa a megfelelő hőmérsékletet, így sokkal energiatakarékosabban működik.

Persze ekkor felvetődik egy fontos kérdés: a penész. Először is, bármilyen fűtést is használsz, és bármennyire szigetelt is az otthonod, nem csak a penész miatt fontos, hogy rendszeresen szellőztess. De ha attól félsz, hogy a szigetelés miatt túlságosan penészedni fog a lakásod, a klímával való fűtés erre is jó hatással van: mivel a klímafelszerelésben szűrőberendezés van, és mivel ezzel a fűtéssel nagyobb a légáramlás a lakásban, mint bármilyen más technikával, így ennek a két tulajdonságnak köszönhetően csökken a penész kialakulásának lehetősége.

Ezt a sok okos dolgot pedig mind onnan tudom, hogy részletesen végig olvastam az előbb említett weboldalt, valamint, hogy lassan két éve már ilyen fűtéssel élek együtt.

A weboldalon egyébként két külön menüpont található a megvásárolható berendezéseket illetően: egyikben a fűtésre optimalizált készülékek találhatóak, a másikban pedig azok, amelyek fűtéskiegészítésre alkalmasak. Merthogy igen, ezeket a felszereléseket arra is lehet használni, hogy a már meglévő fűtéstechnikádat kiegészítsd, hogy mindig megfelelő meleg legyen az otthonodban, akkor is, amikor például a cserépkályha már rég kihűlt. És persze, ezeket ugyanúgy tudod használni nyáron a klímaként.

A weboldalon található árak egyébként beszereléssel együtt vannak feltüntetve. Én nagyon szerencsésnek tartom azt, hogy ezen a weboldalon még erre is figyelnek, hiszen iszonyat nehéz megfelelő szakembert találnod a munka elvégzéséhez. így azonban teljesen biztosítva vannak a hozzáértő személyek, neked pedig csak akkor kell ráfizetned a dologra, ha három méternél hosszabb csőrendszert kell bevezetniük a mesterembereknek.

A legtöbb klíma egyébként, amit árulnak, már mind rendelkezik wifi csatlakozási lehetőséggel és LED kijelzővel, szóval a kezelésük rettenetesen egyszerű. Sokukban található öndiagnózis, automata újraindítás, intelligens, leolvasztás és automata tisztítás. Az embernek már alig van dolga vele, azon kívül, hogy néha letörli róla a port, és fél évente egyszer hív hozzá egy szerelőt, hogy legyen meg  az ajánlott karbantartás. Ez a karbantartás akkor fontos fél évenként, ha fűtésre és hűtésre is használják a készüléket, hanem bőven elegendő évente egyszer is a karbantartás.

Na de mi az, amit még megtudtam, de amire gondolni sem mertem volna?! Az, hogy létezik valami, amit úgy hívnak, hogy H-tarifa. Ha bővebben kíváncsi vagy a témára, a futesklimaval.com oldalról tudsz informálódni, de röviden arról van szó, hogy a fűtésre optimalizált klíma készülékekhez igénybe lehet venni egy kedvezményes áramtarifát az áramszolgáltatótól, akihez tartozol. A tarifa aktív időszaka októbertől áprilisig tart. Szerintem ez remek lehetőség, érdemes kihasználni, ha az ember klímával fűt. Az ELMÜ-nek és az ÉMÁSZ-nak pedig sajátos, GEO tarifa nevet viselő kedvezménye is van. Én erről keveset tudok, mert nem hozzájuk tartozok, de erről is olvashattok a weboldalon.

És legvégül pedig egy felsorolást szeretnék megosztani veletek, hogy milyen márkájú fűtésre is alkalmas klímaberendezéseket tudtok vásárolni innen: LG, Panasonic, Home by Somogyi, Gree, Midea,  Polar Klíma, Cascade, Fisher és Fujitsu. Azt nem árulom el, hogy én milyen márkájút vásároltam, hogy nehogy megvádoljatok részlehajlással, vagy reklámozással. A lényeg az, hogy nagyon elégedett vagyok a fűtéssel, ami az otthonomban található.