Mit nem talál az ember a neten!

Az internetnek nagyon sok rossz oldala van. Én például utálom, hogy ha fellépek a hálóra, akkor rögtön ömlik elém a sok-sok információ. Rettenetesen kimerítő tud lenni, hogy mindig van valami, ami terelni szeretné a figyelmemet. Rengeteg hirdetés, rengeteg újság… Mindenki engem igyekszik befolyásolni.

Az internetnek köszönhetően viszont rengeteg új szolgáltatás is utat tört magának. Nem csak olyanok, amelyek kifejezetten az internetre specializálódtak, mint például az AirB&B, vagy Netflix, hanem olyan szolgáltatások is, amelyeket már az internet megjelenése előtt is léteztek, csak éppen teljesen más volt az életmódunk, így nem lehetett bennük igazán kiteljesedni.

Az egyik kedvenc példám, amire pont az egyik közelmúltbeli szörfözés kapcsán akadtam rá. A balatoni vitorlázás kapitánnyal címszó alatt találtam rá egy cég szolgáltatáscsomagjára. Semmi extrát nem kell elképzelni, mármint ahhoz képest, amit az ember a kulcsszó alapján várna: a szolgáltatás abból áll, hogy az ember kibérelhet különböző vitorlásokat, szükség esetén úgy, hogy nem neki kell a hajót irányítani, hanem a cég biztosít ehhez valakit, akinek a tapasztalata és a szakképesítése is megvan ehhez.

De hogy jön képbe az internet?

Régen vitorlást bérelni maximum hónapokkal előre egyeztetve lehetett. A bérlés elindításához a cégeknek nagyon sok reklámra volt szüksége, hiszen vitorlázni csak egy egészen szűk kör tudott, a szolgáltatást kevesen engedhették meg maguknak, többnyire azok tudtak megmaradni a piacon, akiknek “szájhagyomány útján” is volt annyi vendége, hogy eltartsa egy-két évig a céget.

vitorlás bérlés kapitánnyal

Manapság viszont az emberek szokásai átalakultak. Egyrészt egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy hetekre nyaralni menjenek, másrészt pedig nagyon sokan vannak, akik csak az utolsó pillanatban szervezik meg a vakációjukat, legalább is ahhoz képest, mint az internet kora előtt, mikor akár azt is tudni lehetett, hogy valaki minden évben július második hetében kezdi a megérdemelt nyaralást.

Miért változtatott ez a vitorlásbérlési szokásokon? Nézzük csak meg a cég szolgáltatását:

  • Kapitánnyal lehet bérelni a hajót, aki akár vezeti a hajókázást, akár csak segít felfrissíteni az ember tudását, mielőtt egymagában merészkedik a vízre.
  • A hajót akár egy-két napra is ki lehet bérelni. Arra is lehetőség van, hogy az ember a vízen töltse az éjszakát és a nappali hajóját egy másik, éjszakaira cseréljék.
  • Vannak vitorlás programok olyanoknak is, akik nem tudnak hajózni.

Mit láthatunk ebből?

  • Sokkal rövidebb ideig tart egy program, nem kell napokra, hetekre elkötelezni magunkat egy élményért. (Persze, ha szeretnénk, lehet).
  • Nem kell nagy tudást szereznünk a jó szórakozáshoz. Ráérünk később tapasztalatot gyűjteni, valakinek a biztonságos irányítása alatt tanulni. Ez nagyon fontos.
  • Nem kell hajótulajdonosnak lennünk, a papírokért, a biztosításért, szinte semmiért nem kell felelősséget vállalnunk, így minden sokkal egyszerűbb, ha csak évi egy-két napot szeretnénk a hobbinknak szentelni.

Az internet megváltoztatta az életünket és a gondolkodásmódunkat. A cégek sokkal több embert tudnak elérni. Lényegesen összetettebb szolgáltatást kell kínálniuk, de nem függenek a visszajáró, nagyon komoly vásárlóktól, hanem az egyszerű, hétköznapi embereknek is tudnak ajánlani valamit. Sokkal biztosabb a piacuk.

A mi, fogyasztók, vállát pedig nem nyomasztja a felelősség. Úgy vitorlázhatunk, hogy nem kell elköteleződnünk, vagy bajlódnunk a szervezéssel. Szinte minden lehetséges terhet levesznek a vállunkról, hogy nekünk csak arra kelljen koncentrálni, amit tényleg szeretünk. Ezt nevezhetnénk elkényelmesedésnek is. De én inkább a lehetőségek kitágulását látom benne.