Pcmentor szerviz megmentette a szüleim laptopját az internet veszélyeitől

Most nem arról fogok írni, hogy szerintem milyen az internet, hanem arról, hogy mit látok a szüleim korosztályában, hogy éppen mire és hogyan használják azt. Ismerek olyan, lassan időskorú embert, aki annyira ráfüggött az internetre, hogy éjt nappallá téve lóg rajta, állandóan facebookozik, és mindegy mit, de nézi és olvassa válogatás nélkül, csak, hogy lefoglalja magát. Az álhírek és kamuoldalak nagy részének bedől, mindent elhisz, amit olvas. Ez persze elég szélsőséges eset.

Van olyan idős ember is, aki nem is tudja, hogy hogyan kell keresni azt interneten, fogalma sincs arról, hogy a kérdései nagy részére választ tud kapni. Ezen kívül pedig vannak az olyanok, mint mondjuk a szüleim, akik már elmúltak hatvan évesek, de elég jól elnavigálnak a virtuális területen.

Anyum rendszeresen különleges recepteket vadászik le a világhálóról, szervezett kirándulásokra jár, amelyeket a neten talál. Továbbá minden nap olvassa az általa kedvelt hírportálokat, ha valami érdekli, simán utána tud nézni, rendszeresen használja a skypeot, és a facebookot, és meglepően kevés álhírre szakosodó oldalt oszt meg.

Apám pedig a zenével kapcsolatos dolgokat keresgéli, mindig felkutat valami együttest, amit még nem ismert.

Ám hiába ez a fajta tájékozottságuk, egyszer, amikor külföldön voltam egy hónapig, fel kellett keresniük a pcmentor szervizt, mert mégis az internet áldozatául estek.

pcmentor szerviz

Ugyanis hiába a számítógépes ismeret, időről időre belebotlottak olyan hirdetésekbe, reklámokba és arcba mászó ajánlatokba, amiknek csak a töredékére kattintottak rá, ám ennyi is elegendő volt ahhoz, a laptopjuk tele legyen felesleges programmal és reklámmal, amik szinte használhatatlanná tették a gépüket. Olyannyira felmerült ez a gond, hogy percekbe telt, mire betöltött az operációs rendszer, annyira túl lett terhelve az egész a sok felesleges dolog miatt.

Szerencsére a pcmentor szerviz foglalkozik ilyen helyzetekkel is, anyukám akkoriban telefonon ecsetelte, hogy miket csináltak a számítógéppel, hogy kigyógyítsák a bajából.

Elmondásuk alapján nagyon segítőkészek voltak a cégnél, úgy magyarázták el a problémát, hogy a szüleim azonnal megértették, gyorsan, és megbízhatóan dolgoztak. És sikerült nekik azt elérni, amit én nem tudtam a szüleimnél: rávették őket, hogy soha többé ne kattintsanak semmilyen felugró hirdetésre, ami fűt-fát ígér nekik, ne adják meg semmilyen adatukat egyik ismeretlen oldalon se, és, hogy higgyék el, hiába mondja rengeteg felkiáltójellel az az ablak, hogy ők az egymilliomodik látogatók az oldalon és nyertek egy vadiúj telefont, az bizony kamu és átverés lesz.

Én évek óta próbáltam nekik ezt elmondani és figyelmeztetni őket, de úgy látszik az kellett, hogy a gép alig használhatóvá váljon, és egy szakember mondja el nekik kedvesen a dolgot, máris tanultak belőle!

Szóval visszatérve a megoldásra! Anyum elmondta, hogy először azt nézték meg, hogy a merevlemez milyen állapotban van. Azzal nem volt gond, így a gépben lévő port is megnézték, ami szerencsére szintén elenyésző volt, így lehetett tudni, hogy a gond nem alkatrész hibája miatt áll fent, hanem valami szoftveres dolog lesz a hunyó.

Ezek után a pcmentor szervizes kollégák találtak több tucat olyan programot, amik egyáltalán nem voltak szükségesek a működéshez, hanem a figyelmetlenség révén kerültek fel a gépre. De ez még ne minden, mert több vírusirtó programot is lefuttattak rajta, aminek a következtében több, mint száz vírust találtak, aminek a fele egy darab vírus másolatai voltak. Hoppá. Nem csoda, hogy lassú volt a gép! Önmagában ez olyan galibát tud okozni, hogy alig vánszorog tőle a rendszer.

De a pcmentor szerviz még itt sem állt meg, frissítették az összes használatban lévő programot, a böngészőket letisztították, és még az operációs rendszert is frissítették.

A végső megoldás pedig az volt, hogy egy reklámblokkoló programot is telepítettek a gépükre. Azt már én is használok, de minden kétséget kizárva ez a szüleim esetében egy hatalmas segítségnek bizonyult akkor. Még azóta is vannak olyan reklámok, amik betalálják őket (bizonyos oldalaknál jó érzésből kikapcsolják a blokkolást), ám szerencsére vannak annyira tájékozottak már, hogy nem követik el többször ugyanazt a hibát.